Isotone sportdranken

28-08-2023

Isotone sportdranken …

Het aanbod isotone sportdranken lijkt dagelijks te groeien, allemaal beweren ze 'wetenschappelijk onderbouwd' te zijn, maar is dat wel zo? Waar stopt het marketing praatje en begint die wetenschap nu precies?

Als voedingsdeskundige, niet gesponsord en onafhakelijk van merken, maakte ik voor jou reeds het huiswerk .
Het resultaat kan je terugvinden in de webshop.

Mijn aanbevelingen zijn gebaseerd op facts & figures die reeds zijn bewezen in de topsport.
Naast een goede smaak, want een lekkere smaak doet drinken, voldoet de ideale isotone sportdrank aan volgende criteria:

· Kies voor een isotone drank met 2:1 verhouding. Dus 2 delen glucose versus 1 deel fructose. Daardoor kan het lichaam tijdens inspanning tot wel 90g koolhydraten per uur opnemen.

· Een kwalitatieve isotone drank bestaat hoofdzakelijk uit maltodextrine. Maltodextrine is niet te zoet en plakt niet in de mond. Idealiter wordt de maltodextrine verder aangevuld met een suikercombinatie van glucose, sucrose (~tafelsuiker) en/of fructose in een verhouding van 2 delen glucose versus 1 deel fructose.

· Citroenzuur of andere organische zuren horen niet thuis in een isotone drank. Ze hebben een hogere zuurtegraad en belasten de maag.

· Een neutrale pH is een pH = 7. Het is zacht van smaak waardoor er geen maaglast optreedt. En ook goed is voor je gebit (aantasting tandglazuur)

· Een sportdrank bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en worden kunstmatige toevoegingen zoveel mogelijk beperkt.

· Kies voor een isotone drank dat rijk is aan natrium, minstens 200mg en tot 500mg per 500ml drank. De toevoeging van natrium aan sportdranken stimuleert het dorstgevoel en dus de vochtinname. Bovendien doet natrium je minder plassen, waardoor je meer van het vocht dat je drinkt in je lichaam kan vasthouden en dus uitdroging kan voorkomen.

  • Ben je enorme zweter (te zien door wit afzetting aan je kledij. Kies voor een ORS voor of na het sporten.

  • ·Een koolhydraatgehalte 30g à 40g per per 500ml drank is aangewezen.

  • Extra toevoegingen, zoals bijvoorbeeld vitamines, bieden geen enkele meerwaarde in een isotone sportdrank want een vitaminetekort ontstaat niet binnen een tijdspanne van enkele uren.

Zo, nu weet je alvast waar je op moet letten tijdens jouw zoektocht naar de ideale isotone sportdrank!

Toch nog advies nodig? Ik help je graag verder met gratis advies.

TIP: Wil je graag eens een aantal smaakjes uitproberen?
Bij Lead-Out kan je alles per stuk aankopen, ook zakjes Isotone drank. Heel handig om mee te nemen.