Vitamine D

28-08-2023

VITAMINE D 


Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die te vinden is in vis, eieren, champignons, verrijkte zuivelproducten,… Het is de enige vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van zonlicht. En net daarom is dit de vitamine waarvan er vaak tekorten zijn want we komen minder vaak buiten, we trainen vaak binnen in de winter en we stellen onze huid onvoldoende bloot aan de zon.

Wist je dat we vitamine D opnemen via ontblote onderarmen, benen en gezicht en rond het middaguur, als de zon het hoogst staat?
Dus tijdens een zonnige winterdag waarbij we goed ingeduffeld gaan wandelen zullen we nauwelijks Vitamine D opnemen alsook in de zomer als we ons lichaam hebben ingesmeerd met zonnecrème.

Wat doet Vitamine D in je lichaam?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding te halen en op te nemen in het lichaam. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Een goede vitamine D-status is dus voor een doorsnee persoon zeer belangrijk maar sporters hebben er nog extra belang bij. Er is aangetoond dat de juiste inname bijdraagt aan een verlaagd risico op botbreuken en aan een sneller herstel van botblessures. Daarnaast hebben recente onderzoeken aangetoond dat vitamine D bepaalde genen stimuleert die verantwoordelijk zijn voor spiergroei. Met name voor krachtige, explosieve inspanningen lijkt de vitamine zeer belangrijk te zijn. Daarentegen is gebleken dat een tekort aan vitamine D juist bij kan dragen aan meer spierpijn, vermoeidheid en zelfs aan het verlies van spierkracht en spiermassa. Ook gedurende het herstel van een spierblessure is de juiste inname van vitamine D daarom cruciaal. Tot slot weten we dat intensieve inspanning zorgt voor een verzwakt immuunsysteem en meer ontstekingen in het lichaam. Vitamine D gaat dit tegen door het immuunsysteem te stimuleren en daarmee het risico op infecties en ontstekingen te verlagen. Uiteindelijk zullen al deze 'eigenschappen', direct of indirect, bijdragen aan een betere trainingskwaliteit en betere sportprestaties.

Mijn advies

  • Smart Vitamins van Insentials, dé basisvitamine die je absoluut dagelijks nodig hebt
    met oa Vitamine D, E, B12 ijzer, Omega3. 
  • Vitamine D van 6D. 

    Bestel via de webshop.